Geneesmiddelen die onder de opiumwet vallen kan en mag u niet zomaar meenemen naar het buitenland. Om deze geneesmiddelen mee te kunnen nemen is een verklaring noodzakelijk. Deze verklaring kunt u zelf downloaden, uitprinten en invullen, waarna uw huisarts deze verklaring moet controleren en ondertekenen.

U kunt deze verklaringen hieronder vinden bij de 3e link ‘ Welke verklaring heeft u nodig?’. Ingevulde formulieren kunt u bij onze assistente inleveren, na 2 werkdagen kunt u het door uw huisarts ondertekende forumlier ophalen.

Goedkeuring verklaring CAK

Nadat u het formulier bij de huisarts heeft opgehaald moet u de verklaring nog laten goedkeuren door het CAK. Stuur daarvoor de verklaring uiterlijk 4 weken voor uw vertrek naar het CAK.

Wat zijn opiumwetsmiddelen?
Een opiumwetsmiddel is een stof met een bepaalde werking op het menselijk bewustzijn. Deze middelen worden ook wel ‘verdovende middelen’, ‘narcotica’ of ‘drugs’ genoemd. Een groot aantal geneesmiddelen bevat zo’n opiumwetsmiddel. Opiumwetsmiddelen vallen onder de Opiumwet en zijn verdeeld in twee lijsten.

Lijst 1
Op lijst 1 van de Opiumwet staan de zogenoemde ‘hard drugs’, zoals heroïne, maar ook zware pijnstillers en het geneesmiddel Methylfenidaat.

lijst 2
Op lijst 2 staan de zogenaamde ‘soft drugs’, zoals hennepproducten en slaap- en kalmeringsmiddelen.

Voor een compleet overzicht van lijst 1 en 2 van de Opiumwet kunt u terecht op de website: www.cak.nl

Heb ik een medicijnverklaring nodig?
Als u niet zeker weet of u een verklaring nodig heeft dan kunt u ook gebruik maken van een speciale vragenlijst. Als u deze vragenlijst doorloopt dan krijgt u een advies over de benodigde medicijnverklaring.

Klik op deze link voor een advies over uw medicijnverklaring.

Welke verklaring heeft u nodig?
Er bestaan twee verschillende verklaringen:

Schengenverklaring voor reizen BINNEN het Schengengebied
Download hier het Schengenverklaringformulier.

Schengenverklaring voor reizen BUITEN het Schengengebied
Voor reizen buiten het Schengengebied heeft u een Engelstalige medische verklaring nodig. Download hier de Engelstalige medicatieverklaring.

LET OP
De verklaringen moeten gecontroleerd worden door het CAK. Wanneer u buiten het Schengengebied reist, dan moet de verklaring ook goedgekeurd worden door het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Klik hier voor meer informatie over de regeling van medicijnen op reis buiten de Schengenlanden.

Schengenlanden
België, Malta, Denemarken, Nederland, Duitsland, Noorwegen, Estland, Oostenrijk, Finland, Polen, Frankrijk, Portugal, Griekenland, Slovenië, Hongarije, Slowakije, Italië, Spanje, Letland, Tsjechië, Liechtenstein, IJsland, Litouwen, Zweden, Luxemburg en Zwitserland.

Waarom heeft u een verklaring nodig?
In veel landen is het bezit en gebruik van opiumwetsmiddelen streng verboden. Om geneesmiddelen die een opiumwetsmiddel bevatten legaal mee op reis te kunnen nemen is een verklaring nodig.

Waarschuwing: het reizen naar het buitenland zonder verklaring voor een geneesmiddel dat onder de Opiumwet valt is strafbaar.

Meer informatie over de Schengenverklaring?
Klik hier voor meer informatie over de Schengenverklaring en het reizen met medicijnen.

Telefonische informatie?
Vanuit Nederland: 0800 – 2108
Vanuit het buitenland: 0031 – 8 8711 5698

Bron: www.hetcak.nl