Een spiraal is een veelgebruikte wijze van anticonceptie. Ook kan een spiraal worden gebruikt als middel tegen overvloedig bloedverlies tijdens uw menstruatie (Mirena-spiraal). De keuze voor een spiraal (koperhoudend of hormoonhoudend) kunt u met uw huisarts bespreken, zij kan u goed adviseren welke spiraal het beste bij u en uw wens past.

Consult

U maakt bij dokter Verhoeff een afspraak voor een dubbel consult om de spiraal te laten plaatsen, bij voorkeur op dag 2 tot 5 van de menstruatie. Voor het maken van deze afspraak belt u op de eerste dag van uw menstruatie.

Plaatsen spiraal

De spiraal haalt u, op recept, af bij de apotheek en u neemt deze mee naar uw consult. Wij adviseren u om zelf twee uur voorafgaande aan de afspraak een pijnstiller (2 tabletten van 500mg Paracetamol) in te nemen. Dit zorgt voor minder pijn tijdens en na het plaatsen van de spiraal.

Buikpijn of koorts na plaatsing spiraal?

Op de dag van plaatsing van een spiraal bestaat de kans dat u last van krampende buikpijn (vergelijkbaar met een menstruatie) heeft. Heeft u na plaatsing van uw spiraal forse buikpijn of koorts, neem dan direct contact op met uw huisarts.

Nacontrole

Zes weken na het plaatsen van de spiraal of na afloop van de eerstvolgende menstruatie moet er een vaginale echo in het ziekenhuis gemaakt worden om te controleren of de spiraal op de juiste plaats zit. Deze verwijzing krijgt u direct na het plaatsen van de spiraal van uw huisarts mee. De afspraak voor de vaginale echo in het ziekenhuis moet u zelf maken.